شماره روزنامه ۶۰۰۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۰۲ دنیای اقتصاد

اخبار باشگاه اقتصاددانان - روزنامه شماره ۶۰۰۲

  • جنگ و تجارت

    امیررضا موسوی: حمل‌‌‌ونقل دریایی شریان حیاتی تجارت جهانی به شمار می‌‌‌آید. بیش از ۸۰‌درصد تجارت جهانی بر حسب حجم، از طریق دریا صورت می‌‌‌پذیرد. این روش کارآمد و به‌صرفه، به کشورها امکان می‌دهد تا در تولیدات خود تخصص یافته و به بازار وسیع‌‌‌تری دست یابند که در نهایت موجب رونق اقتصادی می‌شود. با این حال، اختلالات اخیر در دریای سرخ و همچنین جنگ روسیه و اوکراین، این روند روان را با چالش مواجه کرده است. این حملات، هزینه‌‌‌های بیمه‌‌ شرکت‌های حمل‌‌‌ونقل دریایی را افزایش داده و تردد در منطقه را با ریسک و هزینه‌‌ بیشتری همراه کرده است. پیامد این امر، احتمال تاخیر در حمل‌‌‌ونقل و افزایش هزینه‌‌‌های جابه‌جایی کالاست که بر کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان در سطح جهان تاثیر می‌‌‌گذارد. عواقب این اختلالات، دامنه‌‌‌دار است. مصرف‌کنندگان ممکن است با افزایش قیمت کالاهای وارداتی مواجه شوند، در حالی که کسب‌وکارها با حاشیه سود کمتر و احتمال تاخیر در زنجیره تامین دست‌‌‌وپنجه نرم می‌کنند. در نتیجه، جریان تجارت بین‌الملل می‌‌‌تواند با مشکل مواجه شود و به طور بالقوه، رشد اقتصادی را کند سازد.
  • امواج اقتصادی بحران دریای سرخ

    فوزی الغویدی /تحلیلگر شورای خاورمیانه‏‏‌ای امور جهانی امیما چلبی /تحلیلگر شورای خاورمیانه‏‏‌ای امور جهانی
    حمله حوثی‌‌‌های یمن به کشتی‌‌‌های تجاری در دریای سرخ در پاسخ به جنگ اسرائیل در غزه، بر تجارت جهانی تاثیری عمیق و البته فوری داشت. با این حال، واکنش متقابل بین‌المللی به رهبری ایالات‌متحده، تنها احتمال تشدید درگیری‌ها و آسیب‌‌‌های اقتصادی را افزایش داده است. با افزایش تنش‌‌‌ها، رویارویی در دریای سرخ زنجیره‌‌‌ای از تنش‌‌‌ها را به حرکت درآورده است که ممکن است چشم‌‌‌انداز ژئوپلیتیک خاورمیانه و فراتر از آن را تغییر دهد.تنها چند هفته پس از بمباران غزه توسط اسرائیل در اکتبر، حوثی‌‌‌ها شروع به حمله به کشتی‌‌‌های مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ و خلیج عدن کردند.
  • بازیگران جدید تجارت دریایی

    مکس لین/ اس ‏‏‌اند پی گلوبال
    روسیه، یکی از تامین‌کنندگان بزرگ نفت جهان، در جریان جنگ جاری با اوکراین، برای حمل نفت‌خام خود به شرکت‌های غیرغربی، به طور فزاینده‌‌‌ای به خریداران خارجی روی آورده است. کشورهای گروه۷ و متحدانشان با هدف دوگانه تضعیف منابع مالی جنگ روسیه بدون ایجاد اختلالات قابل‌توجه در عرضه جهانی در بحبوحه فشارهای تورمی، شرکت‌های کارگزار نفتکش، بیمه‌‌‌گران و سایر شرکت‌های خدماتی را از تسهیل صادرات نفت‌خام روسیه از طریق دریا منع کرده‌‌‌اند؛ مگر اینکه هر بشکه بیش از ۶۰دلار فروخته نشود.
  • عواقب اقتصادی حمله به کشتی‏‏‌ها

    سیبال دنامیل/ پژوهشگر بازرگانی بین‌الملل مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) ویلیام آلن رینش/ رئیس سابق شورای ملی تجارت خارجی ایالات‌متحده ویلیام تادمن/ مدیر بخش خاورمیانه مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS)
    حمل‌ونقل دریایی، شریان حیاتی تجارت بین‌الملل، با بحران ناشی از حملات حوثی‌‌‌ها به کشتی‌‌‌ها در دریای سرخ که مسیری کلیدی برای تجارت جهانی است، به‌شدت در خطر قرار گرفته است. این حملات که با استفاده از تجهیزات پیشرفته انجام می‌شود، واکنش‌‌‌های نظامی آمریکا و انگلیس را به دنبال داشته است. با افزایش ناامنی در این منطقه، نگرانی‌هایی جدی در خصوص گسترش درگیری و مختل شدن جریان تجارت جهانی به وجود آمده است.
  • تابلوی تجارت دریایی

    منبع:‏‏‌ IMF
    PortWatch ابزار تحلیلی پیشرفته‌ای است که در نوامبر ۲۰۲۳ از همکاری صندوق بین‌المللی پول و دانشگاه آکسفورد متولد شد. پورت‌‌‌واچ، پلتفرمی در دسترس عموم است که ابزارهای تحلیلی پیشرفته‌‌‌ای را برای ارزیابی تاثیرات سیاست‌‌‌های داخلی و خارجی و آثار بین‌المللی اتفاقاتی که افتاده‌‌‌اند یا در آینده قرار است بیفتند، مانند رویدادهای شدید آب‌‌‌وهوایی، در اختیار ارزیابان قرار می‌دهد. پورت‌‌‌واچ با تکیه بر تحقیقات گسترده، تحلیل داده‌‌‌های کشتی‌‌‌ها و ماهواره و تجزیه و تحلیل کلان‌‌‌داده‌‌‌ها، بینش مناسبی از تجارت دریایی برای سیاستگذاران، سازمان‌های بین‌المللی و عموم مردم ارائه می‌کند.یکی از ویژگی‌‌‌های کلیدی پورت‌‌‌واچ، سیستم هشدار آن است. پس از وقوع رویدادهای مختلف، پورت‌‌‌واچ‌‌‌ ایمیل‌‌‌های هفتگی رایگانی ارسال می‌کند و هشدارهای لازم در کشورهای آسیب‌‌‌دیده را مرتبا گزارش می‌دهد. این اطلاعات برای کمک به سیاستگذاران، شرکای توسعه و مردم برای واکنش سریع و موثر در برابر رخداد در نظر گرفته شده است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر